Szövegíró

2018.03.22


Elkezdünk böngészni, mikor új weboldal elkészíttetésére adjuk a fejünket és egyre több ajánlatban már megjelenik, hogy szövegírás. Végig gondolom, hogy Nekem erre miért is lenne szükségem, hiszen írni én is tudok, és le tudom írni például, hogy mi az a termék, amit el szeretnék adni, vagy mi az a szolgáltatás. Sokan úgy gondolják, itt is a vége és kész az oldal, a többi a grafikus és a programozó majd elintézi. Aztán telnek a hetek a hónapok és nem látom értelmét, hogy beruháztam az új oldalamra, mert semmivel sem hoz több vevőt vagy ügyfelet, mint az előző.

Ilyenkor tud segíteni, ha akár utólag is vagy már az elkészülési folyamat alatt alkalmazunk egy szövegírót. Az internet világában igen tudom, mindenki ért már mindenhez és egy konyhakéssel meg is tudja műteni magát. Viszont én még mindig úgy gondolom, hogy mindenki azért tanulta azt a szakmát, amiben dolgozik, hogy a legjobbat adhassa, és ahhoz ért a legjobban. Az asztalos ne álljon neki programozni és a marketing szövegíró ne álljon neki festeni, mert valószínűleg meg fogja tudni csinálni, de nem olyan lesz, mint amit valóban elképzeltünk, vagy nem olyan minőségű lesz, mint amit vártunk volna tőle.

A marketing szövegírás sokak szerint csak a Google-nek szól, hogy jobban megtalálják az oldalunkat a keresőmotorok. El kell, hogy mondjam Neked, nem csak a Google-nek szól, hiszen mamár annyira intelligens keresőmotorokat alkalmaznak, hogy a Google számára hiába van optimalizálva a szöveg, ha a látogatottság még sem az elvártak szerint teljesít. A szövegírás során figyelnünk kell arra, hogy olvasmányos legyen és nem egy gépnek írjunk, hanem annak az embernek, akinek szeretnénk azt a szolgáltatást nyújtani, amiért végül is az oldalunk elkészült. Amikor elkezdi olvasni a cikket vagy blogbejegyzést vagy akár csak egy termékleírást, ne azt érezze ki belőle, hogy ez egy élettelen szöveg, hanem hogy neki szól és segítséget vagy információt ad neki arról amire keresett.

Ha hosszútávon szeretnénk ügyfeleket szerezni és megőrizni, akkor fontos, hogy időnként egy-egy cikket vagy blogbejegyzést létrehozzunk az oldalunknak megfelelő témában. A másik véglete az embereknek az, aki azt mondja neki nincs ideje cikkeket írni, mert nem is rendelkezik írói vénával, ő inkább dolgozik és úgy érzi az alatt az idő alatt amíg kiszenved magából egy mondatot, felhúz egy kész házat. Nekik még nagyobb segítség, hiszen a szövegírókat alkalmazhatjuk hosszútávon is. Megadjuk, hogy miről szeretnénk, ha szólna a cikk és kiknek szóljon, például egy pakettázó cég kérheti, hogy írjunk számára a hajóparketta és a laminált parketta különbségeiről s olyan budapesti lakosok részére, akik nem tudnak dönteni. Mi megírjuk, feltöltjük az oldalára és neki már csak annyi feladata lesz, hogy fogadja a megkereséseket.

Összességében akkor mire is jó a szövegíró: Arra, hogy megértesse a Google motorjával, mit is szeretnénk mondani, és közben nem feledkezünk meg az oldalra látogatóinkról és egy olvasmányos és hasznos szöveget írunk meg nekik.