Ha megismerkedett a szolgáltatásainkkal, biztos találkozott a hordozható irodai csomagunkkal, az Office 365-el. Számos előnye miatt használjuk mi is a munkánk során. Akikben esetleg attól van félelem, hogy nem fogják tudni kezelni, azokat megnyugtatom, hogy teljesen ugyan az a felülete, mint a rendes Office programoknak. Annyiban mégis más, hogy egy hordozható irodát kapunk. Ha dolgoznunk kell útközben, vagy otthonról rá akarunk nézni egy dokumentumra, mert éppen eszünkbe jutott valami, akkor nem kell megvárni, hogy újra a gépünk előtt legyünk, akár mobiltelefonról, vagy tabletről is könnyen elérhetjük. Ez a bejegyzés viszont most nem az O365-ről szól, hanem egy olyan applikációról, ami megkönnyítheti a munkákat vagy akár a mindennapunkat.

Bevallom őszintén, hogy rengeteg szkennelési lehetőséget kipróbáltam, mire megtaláltam azt, amire azt mondhatom, hogy minőségi munkát végez. A másik fontos szempont amire figyeltem, hogy ne kelljen még egy eszközre beruháznom és bármikor, ha szükségem lenne rá kéznél legyen. Ráadásként az sem hátrány, hogy ha már egy digitális fájlt kapunk, akkor azt akár szövegként is kezelhetjük és tudunk benne keresni, nem csak, mint egy fotót nézegetni. Ezért döntöttem végül is a mobilapp mellett.

Manapság már annyival könnyebb a helyzetünk, hogy ezekkel az appokkal már egész használható minőségben lehet szkennelni, így, ha például egy szövegről készítünk egy képet, akkor valóban dokumentumként ismeri fel.

Lássuk mi alapján is válogattam:

  • Egyszerűen és gyorsan lehessen vele szkennelni és ne kelljen külön a beállításokkal bíbelődnöm.
  • Fontos volt még számomra, hogy viszonylag olyan jó minőségű legyen, hogy tényleg lehessen monitoron is olvasni.
  • Mint fentebb említettem a dokumentumot valóban szövegként ismerje fel, tehát legyen beleépítve egy úgynevezett optikai karakterfelismerés, vagyis röviden OCR.
  • Nem lenne hátrány, ha tudna magyarul, hiszen nem csak saját használatra kerestem és valljuk be sokan tudnak idegen nyelveket de amikor csak lehet az anyanyelvük használatát preferálják.
  • A legfontosabb szempont, ha lehet, akkor ezt mind ingyen.

 

Tökéletes eredményt ne várjuk, de megközelítően az lesz. Ha tökéletes eredményre várunk, ahhoz a szövegfelismerésnek hibátlannak kell lenni és még annyi feltételnek kellene megfelelnie, hogy már azért nem fog megfelelni a célunknak, mert nem fogunk vele tudni gyorsan digitalizálni pár oldalt vagy egy rövidebb dokumentumot.

 

Találtam ilyen mobilapplikációt? A válaszom igen, és elég jól használható is. A választásom az Office Lens szkennerre esett.

Sokaknak ez meglepő választás lehet, hiszen a Microsoft nem a hatékony mobilappokról volt híres, amire az elmúlt időszakban igyekeznek figyelni és változtatni és egyre több jól használható appot piacra dobni. Az Office Lens elérhető Androidra, iOS-re és Windows 10 mobilra is. A kollégákkal Androidra és iOS-re is leteszteltük.

Az app sokoldalú lett de mégis egyszerű. Nem rendelkezik sok beállítási lehetőséggel, inkább az automatikus működés jellemzi, mellyel bármilyen feladatot eddig gond nélkül meg is oldott.

Az app megnyitása után a kamera el is indul, s rögtön keresi is, hogy mit is akarunk vele beszkenneltetni. Választani lehet, hogy dokumentum, Flipchart tábla, névjegykártya vagy fotó, amit szeretnénk beszkennelni s utána már a beállításokhoz nem is kell nyúlni. Ha sima fotót készítünk, akkor a teljes képet látjuk, viszont, ha a dokumentumnézetben vagyunk, akkor megpróbálja a dokumentum széleit beállítani és valóban csak azt lefotózni. A kijelzőn nyomon tudjuk ezt követni és látjuk is, hogy mit gondol a papír szélének. Ha megfelel, akkor már nincs más feladatunk, mint az exponálógombot megnyomni és el is készültünk. A kész képet utána még tudjuk finom hangolni a mentés előtt.

A kritériumok között megadtuk, hogy OCR funkcióval is rendelkezzen. Ezen a téren sem csalódunk, mert az Office Lens felismeri a szöveget és megőrizve a dokumentum eredeti kinézetét ráilleszt egy kereshető szövegréteget.

A mentés során is többféle formátumból tudunk választani. Érdemes, ha már van O365-ünk bejelentkezni a OneDrive-ba és oda menteni. Ha pdf-ben mentjük, lehetőségünk lesz például a Word online változatában szerkeszteni is.

A piacon ma már rengetegen próbálkoznak egy jó szkenner app elkészítésével, de a kipróbáltak közül mi az Office Lens-t ajánljuk, hiszen felismeri a magyar szöveget is!